KERKENNIEUWS 2020 20

 

Zaltbommel

Protestantse Gemeente Zaltbommel

Uit het domineeslaantje

‘’Met eerbied en blijdschap viert de kerk met het feest van de doop dat ook onze kleine kinderen bij Gods gemeente mogen horen.”  Het is een standaard openingszin van een verder weinig standaard feest.  Niet alleen omdat er niet wekelijks gedoopt wordt, maar vooral om de doop een verhaal vertelt dat niet zo standaard is.  Het is een sacrament, een teken, een symbool, waarin werkelijk de aanvaardende liefde van God zichtbaar en voelbaar mag worden, zonder dat het een magische handeling wordt. Voor ouders drukt het bovendien vaak de diepe dankbaarheid uit voor het ontvangen leven. Daarbij tekenen we direct aan dat ook ouders die hun kind niet laten dopen of de keus voor een eventuele doop op latere leeftijd overlaten aan het kind zelf ook alles kunnen weten van dankbaarheid en van opvoeden in geloof. De doop is verder ook een teken van opgenomen worden in de gemeenschap van God en mensen,  op dat moment vertegenwoordigd door de samen gekomen gemeente. De ene doop herinnert ons aan de ene wereldwijde kerk van Christus.  Hoe mooi dat we, in overleg met de doopouders zoekend naar een geschikte zondag, stuitten op de oecumenische dienst op zondag 27 september. Zo kunnen we een in formele zin protestantse doop zetten in het bredere licht van de oecumene en is er ook verbinding met de rooms katholieke traditie, waar enkele doopouders in verbinding mee staan of stonden. De ene christelijke doop wordt wederzijds erkend en gedragen.  Bij het sacrament van het Heilig Avondmaal en de Eucharistie blijven we tegen grenzen aanlopen, bij de doop vallen, voor even, de grenzen weg.  Omdat er een God is die ‘’ja’’ tegen ons zegt, nog voor wij kunnen antwoorden. Zo heeft Leo van Dalen in ‘mijn lied’ afgelopen zondag verteld hoe hij in het “ga met God’ (liedboek 416) persoonlijk een ‘ja met God’ hoort.

ds Jos de Heer en ds Trijnie Bouw

 

Oecumenische dienst met viering Heilige Doop

Op zondag 27 september gaan ds. Trijnie Bouw en pastor Bertus Bus voor in een oecumenische dienst, zoals altijd mee voorbereid door de werkgroep van de Raad van Kerken.  In deze dienst zullen twee kinderen gedoopt worden.  Siem Albertus Lagarde, geboren op 17 februari 2020. Siem is zoon van Ton en Sietske Lagarde-Algera, en broertje van Tess.  En Sam Thomas Frans Cas Besselink, geboren op 21 mei 2020. Sam is zoon van Catholijne van Steenis en Josje Besselink, en broertje van Rosa. Let op : de dienst begint om 11.00 uur.  Er is wel kindernevendienst, maar (nog) geen crèche. We hopen dat veel gemeenteleden dit feest met hen zullen meevieren in de kerk (na opgeven) of thuis met ons verbonden. We wensen de doopouders, hun familie en vrienden, en de gemeente, een mooie viering toe.

 

In memoriam

Op 10 september 2020 is overleden op de leeftijd van 79 jaar Hendrik Bontes, echtgenoot van An Bontes-Hendriks.  Binnen onze gemeente nam Henk een zeer gewaarde plaats in.  Zijn behulpzaamheid, zijn dienstbaarheid, als gemeentelid, koster, kerkrentmeester, we mogen er heel dankbaar voor zijn.  In de afscheidsdienst in de Sint Maartenskerk op vrijdag 18 september typeerden we hem als bouwmeester, huismeester, maar bovenal zorgzame huisvader. Zijn kleinzoon verwoordde die liefde in warme woorden.  Henk wilde dat we zouden lezen uit Psalm 139. Het vertelt van een God die je door en door kent, met alle mooie en minder mooi dingen, en die je draagt tot in het huis van de Vader.  Het waren liederen die Henk de laatste tijd zo droegen. Fijn dat leden van zijn koor Eljakim er bij waren om de door hem gekozen liederen te vertolken.  De lege plaats in het huis aan de Nieuwe Wiel in Hedel zal pijnlijk voelbaar zijn.  We wensen An en allen die zo verdrietig zijn om zijn heengaan van harte de nabijheid van God en mensen toe.  Ds. Trijnie Bouw

 

In Memoriam

Op 12 september 2020 is overleden op de leeftijd van 78 jaar Jasper Satter, echtgenoot van Ans Satter- van Drunen. Afgelopen zaterdag hebben we een sobere en waardige dankdienst voor zijn leven gehouden in de Sint Maartenskerk. Zijn twee zoons, ‘his pride and joy’, Kees-Jan  en Geerd en zijn vrouw Ans hebben op ontroerende wijze hem getypeerd als rustig, gelijkmatig en zorgzaam mens. Daar hebben we ook naar orgelspel geluisterd van onder andere enkele door hem geliefde psalmen die allemaal over het  zoeken en vinden van vertrouwen gingen, zoals de familie ook op de rouwkaar psalm 56 vers 4 had laten afdrukken: ‘mijn  vertrouwen is op U’. Het was heel bijzonder hoe hij vanaf het allereerste moment van het weten van ongeneeslijk ziet te zijn, in dat vertrouwen zijn leven met zijn geliefden heeft afgerond. We wensen Ans  en allen die zo verdrietig zijn om zijn heengaan van harte de nabijheid van God en mensen toe.  Ds. Jos de Heer

 

Groene Groep

Op maandagavond 28 september komt de oecumenische  groene groep weer elkaar om onze zorgen te delen over de klimaatcrisis en te zoeken naar wegen hoe daar mee om te gaan. Ook nieuwkomers uiteraard weer welkom in Het Anker, 19.30 uur. Ds. Gepke Kerssen en Jos de Heer

 

Stage

Beste gemeenteleden, mijn stage zit er al weer op bij de PG Zaltbommel. Het is anders verlopen dan ik me had voorgesteld, maar ik ben blij dat ik het ondanks de lastige omstandigheden goed heb kunnen afronden. Ik kijk dan ook met een goed gevoel op dit half jaar terug en ben weer een ervaring rijker. Ik heb de gemeente als een positieve en open gemeente ervaren en vond het fijn meerdere van u te ontmoeten. Bij het organiseren van ‘mijn’ dienst met beeld werd er aan alle kanten meegewerkt om dit mogelijk te maken en bij het nagesprek was het mooi om over de dienst nog wat door te praten met een groepje in de kerktuin. Ik dank ds. Jos de Heer voor zijn tijd om op een Corona-proof wijze mij in deze periode te begeleiden. In de gesprekken die we al wandelend voerden heb ik heel wat van hem geleerd.
Inmiddels is het nieuwe collegejaar weer van start gegaan en ben ik ook begonnen in mijn nieuwe stagegemeente PG Den Bosch. Van het virus zijn we voorlopig nog niet af en zullen we ons daartoe moeten blijven verhouden. Voor zowel mijn nieuwe stagegemeente als ook voor de PG Zaltbommel zal dat zoeken blijven. En dat geldt ook voor ons allemaal persoonlijk. Wees u blijvend en telkens opnieuw gekend door Christus die u in uw angsten erkend en zegt (elke dag) wees niet bang. Ik hoop u en jou in de toekomst nog eens (opnieuw) te ontmoeten.
Vrede en alle goeds,
Nicolien Luitwieler  Predikant in opleiding
06 23 60 58 43 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Christelijk onderwijs Ethiopië

De diaconiecollecte van zondag 4 oktober is bestemd voor het project Christelijk onderwijs Ethiopië van Woord en Daad.

Armoede zegt niets over intelligentie, maar bepaalt wel de kansen die je in het leven hebt. Miftah Seid is hier een goed voorbeeld van. Afkomstig uit een arme familie kreeg hij de kans om te studeren. Nu werkt hij als arts. Helaas hebben miljoenen kinderen in Ethiopië geen toegang tot goed onderwijs. Daardoor zullen zij waarschijnlijk nooit hun talenten volledig kunnen inzetten. Woord en Daad werkt samen met Hope Enterprises, een organisatie met scholen verspreid over het land, aan goed onderwijs voor Ethiopische kinderen. Dit doen ze op een breed aantal vlakken. Een kinderdagverblijf houdt jonge kinderen van de straat, via het sponsorprogramma krijgen duizenden kinderen onderwijs en een avondschool biedt hoop aan tienermeisjes. Kinderen worden toegelaten ongeacht ras, religie en huidskleur.

De ZWO commissie ondersteunt deze actie. Doet u mee?

 

Solidariteitskas

Als kerkelijke gemeente willen we ook in onze woonplaats een vindplaats van geloof, hoop en liefde zijn. Een plek waar je God kunt ontmoeten, waar mensen naar elkaar omzien en van betekenis kunnen zijn voor hun omgeving. Om dit te kunnen doen zijn niet alleen mensen, maar ook financiële middelen nodig. Solidariteitskas is ingesteld vanuit de gedachte dat gemeenten elkaar kunnen helpen en ondersteunen om levendig en krachtig in de wereld te staan. Kerken uit het hele land dragen een vast bedrag per belijdend lid bij. Wij vragen u om een bedrag van minimaal € 10,--, waarvan € 5,-- wordt afgedragen aan de Solidariteitskas. Het bedrag dat overblijft, is bestemd voor onze eigen gemeente. Doet u mee? De enveloppen zullen bij u bezorgd worden in de maand september. We verzoeken u voor 15 oktober te reageren. We rekenen op uw solidariteit en bijdrage!

 

Orgelconcert in de Sint-Maartenskerk van Zaltbommel op 26 september 2020

Op zaterdag 26 september -aanvang 20.00 uur- verzorgt de eerste organist van de kerk, Hugo Bakker, opnieuw een orgelconcert. Ditmaal met werken van drie componisten uit de negentiende eeuw: Johannes Brahms, César Franck en Charles-Marie Widor. Dit concert duurt ruim een uur.

In augustus waren er drie zeer succesvolle middagconcerten: hiermee bereikten we een geheel ander publiek, dan gebruikelijk is bij de avondconcerten. Een ‘concept’ dat kennelijk voor veel bewoners én bezoekers van de stad aantrekkelijk is. Zeker, als het mogelijk is,  in 2021 voor herhaling vatbaar. Een livestream van het concert van 22 augustus met Engelse orgelmuziek voor 1770 is te volgen op de website www.muziekkringbommelerwaard.nl.

Via dezelfde site kunt u zich ook aanmelden als donateur!

Vanwege de corona-maatregelen is er ruimte in de kerk voor 100 personen. Kaarten voor dit concert kunnen online besteld en betaald worden op de website www.maartenskerk.nl

De toegangsprijs bedraagt € 10 , voor donateurs van de Muziekkring Bommelerwaard € 7.50.

Ook is het mogelijk om plaatsen te reserveren per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en deze tegen contante betaling op 26 september af te halen vanaf 19.30 uur in de kerk.

Het orgel in de kerk staat bekend als het Wolfferts-Heijneman orgel. Het is door Andries Wolfferts gebouwd tussen 1783 en 1786 en tien jaar later uitgebreid door Antonius Friedrich Gottlieb Heijneman. De laatste restauratie vond plaats in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het orgel is in onderhoud bij J.C. van Rossum orgelbouw in Wijk en Aalburg.

Informatie complete programma:   Johannes Brahms (1833-1897) - Praeludium und Fuge g-moll WoO 10 , César Franck (1822-1890) - Deuxième Choral en si mineur

Charles-Marie Widor (1844-1937)- Symphonie no. 6 op. 42. no. 2: Allegro - Adagio - Intermezzo - Cantabile - Final  

 

 

Prikbord

 

 

 

Een mand voor moeilijke én mooie momenten

Waken bij een stervende is heel intens. Zowel lichamelijk als emotioneel. Stichting Waakmand Bommelerwaard wil mensen die deze zware taak op zich hebben genomen, graag een steuntje in de rug geven: een gratis mand vol troostrijke, handige en zinvolle zaken, waarmee de tijd aan het bed een stukje lichter kan worden.

De waakmand wordt aan naasten kosteloos beschikbaar gesteld door Stichting Waakmand Bommelerwaard.  In  de mand zitten zaken als een plaid, puzzelboekje, kaars, tijdschriften, massageolie, notitieblokje, pen, iets lekkers enz.  Als er kinderen bij betrokken zijn, dan zit er ook iets extra’s voor hen in de mand. De mand wordt eigendom van de familie of andere naaste.

De mand is bedoeld voor een ieder in de Bommelerwaard die waakt bij een naaste in de laatste fase van de palliatieve zorg, ongeacht de locatie waar hij/zij verblijft: thuis, in een verpleeg- of zorgcentrum of in het ziekenhuis.

Stichting Waakmand Bommelerwaard is opgericht op 4 maart 2020. De Bommelerwaard is daarmee de eerste regio in Nederland waar een waakmand ook in de thuissituatie wordt aangeboden.  Het fenomeen waakmand is echter niet nieuw. Ziekenhuizen, verpleeg- en zorgcentra en een aantal hospices in Nederland lenen al langer een mand uit in een waaksituatie.  Naasten kunnen er producten uithalen, die later weer door de instantie worden aangevuld. Deze mand blijft in het bezit van de zorginstelling.

Waakmand Bommelerwaard mag zich verheugen in vijf betrokken ambassadeurs: de heer Van Kooten (burgemeester van Maasdriel), de heer Van Maaren (burgemeester van Zaltbommel), Coert Zondervan (notaris uit Zaltbommel), Rob Bruntink (journalist gespecialiseerd in palliatieve en terminale zorg) en Sander de Hosson (longarts en auteur van het boek Slotcouplet).

Waakmand Bommelerwaard is geheel afhankelijk van donaties.  Mede door bijdragen van Kringloopwinkel De Spullewaard, Van Voorden Stichting en het Coöperatiefonds van de Rabobank Altena-Bommelerwaard is de stichting nu een feit.

Waakmand Bommelerwaard is door de Belastingdienst aangesteld als een ANBI-instelling. Donaties zijn vrijgesteld van btw en kunnen als aftrekpost op de belastingaangifte worden opgevoerd.

 

Wilt u meer informatie, wilt u ons steunen of wilt u een waakmand aanvragen, belt u dan nummer 06-57202046 of kijk op onze website www.waakmand-bommelerwaard.nl