KERKENNIEUWS 2020 23

 

Zaltbommel

Protestantse Gemeente Zaltbommel

 

Uit het Domineeslaantje –gastvrije kerk

De St. Maarten heeft de aanmoedigingsprijs gewonnen bij een verkiezing van de meest gastvrije kerk van 69 kerken in Gelderland en Overijssel. Daarbij heeft de kerk € 500 gewonnen en 500 exemplaren ontvangen van het mooie magazine ‘Gastvrij’. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee en dat is onder meer te danken aan de vele vrijwilligers die de kerk open houden, dank daarvoor.

Op Allerheiligen, zondag 1 november, hebben we ook weer ervaren hoe belangrijk deze gastvrijheid is. We hadden de kerk aan het eind van de middag opengesteld voor iedereen om een lichtje te ontsteken en op eigen wijze stil te staan bij het overlijden van een geliefde. Daar werd ook dit jaar weer goed gebruik van gemaakt. Indrukwekkend was het om samen het verdriet te delen, in stilte.

Ondanks de beperking van maximaal 30 kerkgangers is de kerk toch nog regelmatig open. Vergeet ook niet het wekelijkse woensdagmorgengebed waar we in een ruime kring ‘onder het orgel’ rondom de paaskaars een kwartier samen stil zijn, Bijbel lezen en bidden, van 8.45-9.00 uur. Iedereen is daar altijd welkom. Omdat we tot nu toe altijd onder de 30 mensen zitten, is aanmelding niet nodig, wel registreren we de namen. Ook het maandelijkse avondgebed op zondag 17.00 uur brengen we graag nog een keer onde tuw aandacht. De eerst volgende houden we rondom de beroemde lofzang van Jean Racine waarover het hoofdartikel gaat en de bijzondere kerkdienst over St Maarten (ook hieronder). Er is dus nog veel mogelijk, ook al moet u het misschien digitaal meebeleven. Maar we willen u aansporen ‘als op een eiland’,  net als de voor zijn getuigenis over Jezus verbannen apostel Johannes, waar je je opgesloten, eenzaam of beklemd voelt, het toch in geloof vol te houden (hoofdartikel Kerk&Nieuws 22). En als dat alleen niet lukt, roept u dan vooral hulp in! Als kerk willen we er zeker in deze barre tijden voor elkaar zijn!

Ds. Jos de Heer en ds.Trijnie Bouw

 

Geboren

Op 20 oktober 2020 is geboren Jasmijn Cornelia Gerarda Willigenburg. Jasmijn is de dochter van Melissa Schollen en Remco Willigenburg. Vorig jaar trouwden zij in een feestelijke oecumenische dienst in de Sint Maartenskerk en nu weten ze zich gezegend met de geboorte van Jasmijn.  ‘’Jouw gezicht is een sterrenstelsel.  Waar wij naar kunnen blijven staren. Mooier dan de mooiste bloem. Mooier nog dan zon en maan. We hopen dat Gods sterren altijd gunstig voor je zullen staan”. 

 

 

SINT MAARTENSFEEST ZONDAG 8 NOVEMBER 10.00 UUR SINT MAARTENSKERK

Het is fijn om op zondag 8 november, tenminste zoals het er op dit moment van schrijven naar uitziet, toch aandacht te kunnen besteden aan het feest van Sint Maarten.  Er kan een pelgrimswandeling worden gemaakt langs kerken gewijd aan deze heilige (zie hieronder) en kinderen gaan op deze zondag in de kerkdienst voor.   
“Nee, dit jaar geen groots feest van het delen op 11 november maar wel een Sint Maartensfeest op zondag 8 november!   Alle kinderen tot en met 12 jaar zijn van harte welkom in de Sint Maartenskerk.  We beginnen om 10.00 uur.   We maken er een mooi feest van met de nodige verrassingen.  
(Er is deze zondag dus geen kindernevendienst in het Anker)
Iedereen vanaf de 13 kan het feest thuis meemaken via www.kerkdienstgemist.nl
Geef je gauw op bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en vertel er dan ook bij als er i.v.m. de begeleiding een volwassene mee moet komen.

Natuurlijk zorgen wij ook voor begeleiding in de kerk, en voor opvang bij ingaan en uitgaan van de kerk. “

 

Voedselbank

Het is de gewoonte dat er met Dankdag en de dagen erna bij onze gemeente goederen worden ingezameld voor de voedselbank. Wegens de coronaproblematiek kan dat dit jaar niet. Voor andere kerken in  onze omgeving geldt hetzelfde. De voedselbank krijgt hierdoor veel minder goederen aangeleverd dan in andere jaren. Als u toch de voedselbank wilt steunen kunt in plaats van goederen te kopen ook een bedrag overmaken op bankrekening NL 07 Rabo 0374373078 t.n.v. Diaconie PG Zaltbommel. Graag met vermelding “Voedselbank”. De opbrengst van de dankdagcollecte en de extra bedragen die wij ontvangen storten wij door naar de voedselbank. Door uw bijdragen kan de voedselbank basisproducten kopen waardoor zij aan een groep mensen, die om wat voor reden ook het financieel moeilijk hebben en afhankelijk zijn van derden, wekelijks een voedselpakket geven.Wij bevelen u deze collecte en eventuele giften van harte bij u aan.

 

Mensen, die lid zijn van de Postcodeloterij, hebben de afgelopen week een cadeaupasje ontvangen. Dit pasje, ter waarde van € 12,50, kun je bij AH omwisselen tegen bepaalde levensmiddelen. Indien u geen gebruik maakt van dit pasje kunt u het ook doneren aan de voedselbank. U kunt het pasje nadat u het hebt geactiveerd, achterlaten in de doos bij de uitgang van de kerk waarin de collectebonnen worden gedeponeerd. Opsturen naar de Diaconie PG Zaltbommel, Postbus 195, 5300 AD Zaltbommel of afgeven in de brievenbus van één van de diakenen kan ook. Inleveren kan tot en met woensdag 11 november. De diaconie zorgt ervoor dat deze kaarten bij de voedselbank komen.

 

Verantwoording diaconiecollectes en giften.

Op het collecteoverzicht van oktober stonden 4 “doorzendcollecten”: 4 oktober Stichting Woord en Daad t.b.v. Christelijk Onderwijs in Ethiopië,(ZWO Collecte); 11 oktober Kerk in Aktie t.b.v. Algemeen; 18 oktober Kerk in Aktie t.b.v. Wereldvoedseldag; 25 oktober Nederlands Bijbel Genootschap t.b.v. Bijbelzondag. Namens onze gemeente hebben wij voor de collecten op 4, 18 en 25 oktober € 350,00 en voor de collecte op 11 oktober  € 196,00 overgemaakt naar betreffende instanties.

Wegens de corona problematiek is de reüniedienst “Zomertoetje” op 11 oktober niet doorgegaan. De collecte in deze dienst zou bestemd als bijdrage in de kosten van deze vakantieweek. Daarom heeft de diaconie € 350,00 als gift overgemaakt op de bankrekening van de werkgroep Zomertoetje.

Als “collectegeld” is er in de periode 1 oktober-31 oktober door collectebonnen, overboekingen, en bijschrijvingen via de Kerkgeld app op bankrekening NL 07 Rabo 0374373078  € 975,80 ontvangen.

Via Jessica van Leeuwen twee giften van respectievelijk € 50,00 t.b.v. plaatselijk werk en € 30,00 t.b.v. Actie Schoenendoes ontvangen. Via Tom van Steenis één gift ontvangen van € 25,00 t.b.v. Nederlands Bijbelgenootschap. Via familie de Beun twee giften van respectievelijk € 20,00 en € 80,00 ontvangen. Beiden bestemd voor plaatselijk diaconaal werk.

Namens de diaconie heel hartelijk bedankt voor uw bijdragen.

 

Schoenendoosactie

Wat kan jij doen voor een kind in armoede? Meer dan je denkt!

Doe mee aan de Schoenendoosactie en tover een simpele schoenendoos om tot een kostbaar geschenk. Juist door de corona crisis, is dit `kostbare` geschenk voor kinderen die toch al onder moeilijke omstandigheden leven, zeer welkom. Speelgoed, schoolmateriaal en toiletartikelen, de kinderen in Sierra Leone en op Lesbos zijn er heel blij mee. De ontvangende kinderen krijgen bij de doos ook een boekje met Bijbelverhalen, als dat toegestaan is in het bestemmingsland.

Voor de inhoud van de dozen kunt u terecht op de website van PGZaltbommel.nl met een link naar de digitale folder van de schoenendoosactie.

Dozen en spullen inleveren kunt u doen door even te bellen of te mailen naar één van de contactpersonen van de ZWO. Inleveren in de kerk is vanwege de corona-maatregelen niet mogelijk. De contactpersonen zijn: Mieke Erlings, telefoon 06-27 04 31 01 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en Jessica van Leeuwen, telefoon 06-29 03 08 58 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 15 november zal er een collecte gehouden worden voor het aanvullen van de dozen en het vervoer van de schoenendozen naar het bestemmingsland. U kunt uw gift digitaal overmaken op het rekeningnummer van de diaconie:

NL07 RABO 0374 3730 78 onder vermelding van ZWO Schoenendoosactie 2020

We hopen dat er veel gemeenteleden mee doen en willen u namens de ZWO leden alvast hartelijk danken voor uw inzet.

 

 

Dank

Hierbij wil ik iedereen hartelijk bedanken voor de kaarten met lieve woorden en mooie bemoedigende teksten. Het heeft ons ontroerd en enorm goed gedaan dat zo velen met ons mee leven. We blijven hoop houden dat de behandelingen de ziekte zullen remmen.

Ida Looijen